De mierenboerderij

mieren nest binnen of buiten. In het nest spinnen de mieren een zijden cocon. De cocon is meestal bruin tot bruin of zwart van kleur. De zijde wordt gebruikt om de bodembedekking te maken en als vezel of nietje voor kleding. De mieren klimmen naar buiten om een stukje webspin of een zijdedraad te vinden, dan komen ze in de wereld van de Soldeermieren.

Op dit punt scheiden de mieren zich af. Sommige mieren tunnelen door aarde of een rots of een plant om de cocon of het daglicht te bereiken. Anderen voeden zich met de grond of mineralen. Maar velen zijn nog steeds op verkenning en vinden wegen naar binnen. Ze zijn eindeloos aan het verkennen en vinden elke dag manieren om het nest te verlaten. Ik woon in een kwekerij, dus ik zag de kleur groen veel gemakkelijker dan geel van een afstand. En het waren niet alleen de smaragden op de planten of de bomen. Bijna elke kleur van de regenboog gloeide groen in de buurt van de mieren.

De groene gloed is hetzelfde licht dat op de huid van de mier schijnt en dat de hersenen gebruiken om onderscheid te maken tussen dag en nacht. De hersenen vertellen het oog dan om geen lichtstralen meer waar te nemen en zich in plaats daarvan op een andere kleur te richten. Door de nabijheid van de mier begon het in de vorige alinea besproken deel van de hersenen het groene licht te verwerken en de spectrale kleuren (kleurentrilling) uit te zenden.

De kleur groen is de eerste kleur die we waarnemen in een zonsopgang. Het is de eerste die we waarnemen via de vijf zintuigen. En het is de eerste die we kunnen voorspellen zonder enig optisch hulpmiddel. Het is ook de kleur van chrysantenbloemen. Zoals u ziet, is het een van de belangrijkste kleuren in de natuur, dus het is passend dat het zou worden gebruikt als de kleur van een zonsopgang … is het niet?

Nou, de zonsopgang fleurt je dag zeker op. En met de mierenboerderij heb je je koffie in een handomdraai klaar. De koffie zet iets sterker dan gewone thee, maar dat is te verwachten. Met de dikke stenen burr maler wordt de koffie nekker gezet dan een gewoon kopje koffie.

En omdat de mierenboerderij in de ochtend is, staan de arbeiders extra vroeg op. Veel van de arbeiders hebben de nacht doorgebracht om hier te komen. Ze staan heel vroeg op en rijden de weg af naar de mierenboerderij.

Toen ik voor het eerst kwam, waren de mieren hun enorme nest aan het bouwen. Het was erg dicht en ik zag ongeveer 10 werksters met hun mond open overal rondscharrelen.

Ja, de mierenboerderij is zo groot. En het is nog vroeg ook. De werksters zijn nog niet klaar voor vandaag, en het is nog donker buiten. Toen ik de boerderij verliet, scheen de zon, de vogels zongen, en het was iets na middernacht. Maar de magie van de mierenboerderij was er nog steeds, en de magie van de zonsopgang moest nog komen.

Ik ging terug naar de auto en reed naar de hut. Het was donker binnen. Ik deed het licht uit en stopte langzaam. Ik opende langzaam de deur. Toen ik om me heen keek, zag ik dat iedereen nog sliep, en dat de tuin opeens vol zonlicht stond. Het vriendelijke personeel was geen hulp. Ze hielden hun hoofden laag, alsof we een eeuwigheid gevangen in anzers waren, en hielden hun ogen de grond scannend voor enig teken van leven.

Het is al vele jaren geleden dat ik een kind was, maar ik herinner me de opwinding van die eerste dag, dat ik voor het eerst mijn verbeelding kon gebruiken. Kinderen van nu zullen misschien nooit meer zo’n kick ervaren.